Saturday, April 25, 2015

日本中部.關西之旅 - 京都夜生活篇

賞夜櫻.居酒屋.按摩,就是京都夜生活^^



夜の河畔垂櫻加上兩個燈籠,唔知點解諗起千與千尋XD





除左和服,輕輕鬆鬆賞夜櫻喇!不過個頭飾襯便服,怪怪地呢XD同一條路,但早上同夜晚感覺好唔同!






夜晚嘅櫻花特別有味道呢!夜櫻比我嘅感覺係浪漫、沉寂......





喜歡隨心行, 誤打誤撞入左呢間居酒屋!
鳥せ魚四条木屋町店
http://www.torisei.com/shop/kiya.html





好彩我地早入黎一步XD 隨後有1行10多人的中國旅客呢!員工好型咁直接話我地呢度沒有咁多位,但佢地堅持等,然後員工又直接話應該今晚也等不到啦!過左一陣又返黎,問可唔可以分開坐,員工其實都幾為難,就話位真係唔多,佢地就直接入去睇有幾多位,然後自己圍內就安排好點分開坐。員工、老闆最後都無奈接受=.=作為旅客,旅行時,食唔到想食嘅野,當然會失望啦!但強人所難亦有點兒過份既!







要分享番呢度員工英文幾好,仲介紹我地咩值得試呢個係推介~不過就麻麻地啦~







呢個唔知咩雞絲飯加上地道嘅湯,都幾特別~





最好食都係串燒!各種肉都各叫左一份XD







著左成日和服,影左成日相,好累呀!係時候鬆一鬆啦!京都市下京區-真町 Lapis 樓上按摩店,又係另一個誤打誤撞XD呢個都真係貴既~3000 yen 得半個鐘~不過都幾舒服^^旅行就係咩都要試下XD









有個按摩店女職員不停笑,好似好開心咁XD令我諗番起剛畢業做第一份工時,都係係咁笑~仲有”哈!哈!哈!”嘅稱號XD隨著經驗嘅累積,因為形象要專業,漸漸收起笑容,講說話又要有技巧,要比人有說服力嘅感覺!但呢個係咪真係適合自己呢?好開心~1年Gap Year 後,心態上改變左,要找適合自己的工作,要過自己想過的生活^^哈!哈!哈!又返黎喇!






按摩完又肚餓喇!XD 係71 食過關東煮,冇咁Heavy 呢!哈!








返到民宿,準備聽日嘅裝束XD 去神社喇!









待續...


更多生活旅行事的分享^^

Life goes on.